Keskusapteekki Keskusapteekki

Palvelemme

ma-pe

8:30-18:00

la

8:30-14:00

su

12:00-16:00

päivystämme tällä viikolla

Väärennetty lääke uhkaa terveyttä

Väärennettyjä lääkkeitä myydään internetissä, mutta joissakin maissa niitä on jo havaittu myös virallisissa lääketukkukaupoissa ja apteekeissa. Suomessa lääkeväärennöksiin törmää lähinnä laittoman kansainvälisen nettikaupan kautta.

Väärennetyn lääkkeen käyttäjän riskinä on, että hänen sairautensa ei parane tai hänen oireensa eivät lievity. Väärennetty lääke saattaa varsinaisen lääkeaineen lisäksi sisältää jotain muutakin, kuten esimerkiksi tullissa napatut malarialääkettä sisältäneet potenssipillerit. Ehkä sinisestä lattiavahalla kiillotetusta kamelinlantapilleristä saa ripulin tai muun tartunnan. Laittomien lääkeväärennösten valmistuksessa käytetyt myrkylliset ja syöpävaaralliset aineet jäävät käyttäjien testattaviksi. Kun ei tiedetä mitä potilas on ottanut, saattaa haittojen hoitaminen olla vaikeaa.

Väärentäjät ovat taitavia. Aidon ja väärennetyn lääkkeen eroa on usein mahdotonta huomata. Vastuun laittomista lähteistä ostetuista lääkkeistä kantaa lääkkeen hankkija. Vastuu on raskas kantaa - ovathan siinä panoksina oma tai lähimmäisen henki ja elämä.

Mitä useampi välikäsi käsittelee lääkettä, sitä suuremmaksi tulee riski, että oikea lääke vaihdetaan väärennökseen. Esimerkiksi Euroopassa on monessa maassa vähintään kymmeniä tukkukauppoja. Silloin riski väärennösten joutumisesta aitojen lääkkeiden joukkoon kasvaa. Suomessa kaksi suurta tukkukauppaa jakelee valtaosan apteekkeihin toimitettavista lääkkeistä. Kun lääke lisäksi ostetaan suoraan tehtaalta tukkukauppaan, on väärennösten todennäköisyys lähes olematon.

Suomen hyvä tilanne ehkä johtaa väärentäjienkin kannalta hyvään tilanteeseen. Väärennöksiä ei osata pelätä. Mitä useamman käytössä on internet, sitä suuremmaksi kasvaa kokeilijoiden määrä. Oman terveyden kannalta on kuitenkin turvallisinta olla tilaamatta laittomia reseptilääkkeitä nettikaupasta. Aidot lääkevalmisteet ovat monimutkaisia kemiallis-fysikaalis-biologisia keksintöjä. Ne on suunniteltu sairauksien parantamiseksi, ehkäisemiseksi tai oireiden lievittämiseksi.