Keskusapteekki Keskusapteekki

Palvelemme

ma-pe

8:30-18:00

la

8:30-14:00

su

12:00-16:00

päivystämme tällä viikolla

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu

Koneellinen annosjakelu lisää potilaan lääketurvallisuutta ja säästää monen lääkekustannuksia.

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu tarkoittaa sitä, että lääkkeet jaellaan pieniin annospusseihin. Pussissa lukee potilaan nimi, lääkkeiden nimet ja tarkka annosteluajankohta. Aamuksi, päiväksi ja illaksi on omat pussit.

Lääkkeet jaellaan lääkkeiden annosjakelukeskuksessa ja toimitetaan sieltä Heinolan apteekkeihin. Jakelu on hygieenistä, tarkkaa ja turvallista. Sitä tekevät farmaseuttiset asiantuntijat. Jokainen potilas saa tarkasti oman lääkkeensä ajallaan. Lisäksi potilaan lääkehoitokokonaisuus tarkastetaan apteekissa mahdollisimman hyvän tehon saavuttamiseksi ja haittojen tai yhteisvaikutusten ehkäisemiseksi. Samalla käydään läpi annostukset ja lääkkeiden ottoajankohdat.

Koneellinen annosjakelu sopii niille potilaille, jotka käyttävät kolmea tai useampaa tabletti-muotoista lääkettä päivittäin. Nestemäiset lääkkeet, hengitettävät lääkkeet ja silmätipat täytyy ottaa erikseen.

Koneellisen annosjakelun hinta on 11,50 € viikossa. Mm. Kela on suorittanut tutkimuksia annosjakelun hyötyjen ja haittojen lisäksi sen kustannusvaikutuksista. Usea annosjakelua käyttävä potilas säästää lääkekuluissaan yhtä paljon tai enemmän kuin annosjakelu maksaa. Lääkkeet saa halvemmalla, koska annosjakelukeskuksessa ne jaellaan kappalehinnaltaan edullisemmista pakkauksista. Jos sattuu, että lääkitys muuttuu, ei mene isoja lääkemääriä hukkaan. Potilas maksaa vain kahden viikon lääkkeet kerrallaan. Joissakin tapauksissa Kela korvaa osan annosjakelupalkkiosta. Apteekit hoitavat tämän automaattisesti. Säästöä syntyy myös siitä, että lääkkeet tarkistetaan ennen annosjakelua. Aika usein löytyy päällekkäislääkityksiä mm. siksi, että potilas on käynyt monen lääkärin vastaanotolla.

kuvitus11.jpg