Keskusapteekki Keskusapteekki

Palvelemme

ma-pe

8:30-18:00

la

8:30-14:00

su

12:00-16:00

päivystämme tällä viikolla

Lääkkeiden hävitys

Otamme apteekissamme vastaan lääkejätteitä maksutta. Lääkejätteitä ovat vanhentuneet, pilaantuneet tai tarpeettomat lääkkeet ja elohopeakuumemittarit. Lääkejätteiden lisäksi apteekkiin voi tuoda myös käytettyjä ruiskuja ja neuloja.

Lääkejätteet, esimerkiksi tabletit, kapselit, nestemäiset lääkkeet ja voiteet, palautetaan alkuperäispakkauksissa. Niistä kannattaa poistaa ohjeliput tietosuojan takia. Lääkepakkaukset pakataan muovipussiin ja varmistetaan, että nestemäiset lääkkeet eivät vuoda. Nestemäiset lääkkeet, voiteet ja aerosolit palautetaan omissa pakkauksissaan.

Palauta elohopeakuumemittarit ja jodipitoiset lääkkeet, esimerkiksi Betadine-valmisteet, Thyroxin- ja Jodix-tabletit, erillään muista lääkejätteistä. Jos elohopeakuumemittari on särkynyt se pitää pakata tiiviisti, niin ettei höyrystyvä elohopea aiheuta terveys- ja ympäristöongelmia. Elohopeaa ja jodia käsitellään eri tavalla kuin muita lääkejätteitä, koska ne voivat vahingoittaa hävitettävien lääkkeiden käsittelyprosessia. Neulat ja ruiskutkin on pidettävä erillään muista lääkejätteistä. Palauta ruiskut ja neulat erilliseen pakkaukseen, esim. maitotölkkiin pakattuina. Laita neulan päälle neulansuojus tai jos suojusta ei ole, menettele seuraavasti: poista mäntä ruiskusta ja irroita neula, sen jälkeen pudota neula ruiskun sisään ja laita mäntä takaisin paikoilleen. Siivoa kodin lääkekaappi säännöllisin välein vaikka kerran vuodessa ja tuo vanhentuneet ja pilaantuneet lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi. Vähennät myrkytystapaturman riskiä ja säästät luontoa meille kaikille. Apteekit eivät ota vastaan vanhentuneita paristoja, kemikaaleja, liuottimia tai muita kotitalouksien ongelmajätteitä, koska niitä ei käsitellä lääkejätteiden hävitysprosessissa. Nämä muut ongelmajätteet voi viedä suoraan kunnan ongelmajätekeräyspisteeseen.