Keskusapteekki Keskusapteekki

Palvelemme

ma-pe

8:30-18:00

la

8:30-14:00

su

12:00-16:00

päivystämme tällä viikolla

Oireen arviointi - milloin lääkäriin

Tieto oireen hoitotavasta on tärkein itselääkinnän onnistumista ohjaava tekijä. Osatakseen toimia ihminen tarvitsee tietoa myös lääkkeen valinnasta, käytöstä ja haittojen ehkäisystä. Tieto siitä minkälainen sairauden kulku yleensä on, on myös osoittautunut tarpeelliseksi. Joskus on vaikea päättää milloin pitää mennä lääkäriin. Farmaseuteilta ja proviisoreilta saa päätöksentekoa helpottavaa lisätietoa. Useiden kymmenien oireiden arvioidaan sopivan hoidettavaksi itsehoidolla ja itselääkinnällä.

Itselääkinnän suurin riski on virheellinen oireen arviointi. Itselääkintäpäätöksen tehnyttä ihmistä ohjaa tutussa oireessa aiempi lääkkeen käyttökokemus. Uudessa, tuntemattomassa oireessa tieto hoitotavasta on tarpeen.

Apteekeissa ihmisten tietoja päivitetään hoitosuositusten mukaisiksi joka päivä. Vaikka apteekeissa ei tehdä diagnooseja, on usein helppo erottaa milloin itsehoitolääkkeen valinta on lääketieteellisten kriteerien mukaan virheellinen. Tilanteesta riippuen suositellaan sopivampaa itsehoitolääkettä tai ohjataan ihminen lääkäriin.