Keskusapteekki Keskusapteekki

Palvelemme

ma-pe

8:30-18:00

la

8:30-14:00

su

12:00-16:00

päivystämme tällä viikolla

Itselääkintä

Kun oireen aiheuttaja tiedetään, on suhteellisen helppo valita sitä lievittävä itsehoitolääke, lääkkeetön hoito tai päättää lääkäriin menosta. Jos ei yhtään tiedä mistä on kyse, on viisainta mennä lääkäriin. Erilaisten lääkkeiden kokeilusta on vain haittaa.

Itsehoitolääkkeitä käyttävät eniten töissä käyvät aikuiset, joille itselääkintä tutkimustenkin mukaan parhaiten sopii. Itsehoitolääkkeet ovatkin tehokas apu monessa lievässä oireessa tai pikku tapaturmassa. Annostusohjeita kannattaa noudattaa, sillä liian pienellä annoksella ei ole toivottua tehoa. Liian suuri annos taas lisää vain haittoja.

Pienten alle 2-vuotiaiden lasten kanssa täytyy aina olla tavallista varovaisempi ja ottaa herkästi yhteyttä neuvolaan tai viedä lapsi lääkäriin. Yli 2-vuotiaille lapsille on saatavana omia lääkkeitä. Aikuisten lääkkeitä ei pidä antaa lapsille, ellei annostusohjetta ole erikseen mainittu lääkepakkauksessa.

Itselääkinnässäkin erilaiset riskit, vahingot ja lääkkeiden yhteisvaikutukset ovat mahdollisia. Riskiryhmiä, joiden kannattaa aina keskustella itselääkinnästään apteekissa, ovat raskaana olevat ja imettävät naiset, pitkäaikaissairaat ja huonokuntoiset vanhukset.

Heinolan KeskusApteekin palveluvalinnasta saa tietoa ja palvelua. Joka kuukausi teemapäivinä paneudutaan johonkin itsehoitoon sopivaan oireeseen. Varsinkin silloin on mahdollisuus tulla kysymään ja keskustelemaan farmaseuttiemme ja proviisorimme kanssa.

kuvitus3.jpg